Jackson:”Żadnych zmian w przepisach.”

Jakiś czas temu niedoinformowane źródła amerykańskie podały wiadomość jakoby liga NBA wprowadziła zasadnicze zmiany w przepisach odnośnie błędu kroków (zezwolenie na dodatkowy, legalny krok). Mimo, że do Prima Aprilis jeszcze daleko wielu znawców koszykówki zza oceanu "kupiło" tę sensację.

Żeby położyć kres wszystkim niepotrzebnym komentarzom liga w osobie Stu Jacksona wydała sprostowujące oświadczenie.
"Nie zmieniliśmy przepisu o błędzie kroków ani nie wprowadziliśmy do niego żadnych zmian." – oświadczył Jackson na piątkowej konferencji prasowej. "Jedyną rzeczą jaką zrobiliśmy było uaktualnienie języka użytego w przepisie o błędzie kroków. Dotychczasowy w naszym odczuciu był archaiczny i trzeba było to zmienić." – wyjaśnił Jackson.

W oryginale brzmi to tak: Słowa –  "players are allowed to use a two-count rhythm in coming to a stop." zastąpiono słowami  "players may take two steps in coming to a stop, passing or shooting the ball."

Celowo nie tłumaczę zapisu ponieważ przepisy FIBA używają innych słów odnośnie błędu kroków i nieco się różnią. Zainteresowanych odsyłam do przepisów (artykuł 25)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.